Search

8 x Enemmän kasviksia elämään


Ensin sinun on hyvä tietää miksi kasviksien saanti on elintärkeää elimistölle ja miten keho niistä hyötyy. Kaikki ovat jo lapsena oppineet että kasviksia pitää syödä ja koulun salaattibuffet väsyneineen valikoimineen on jättänyt tylsän ja ahdistavan kuvan kasvien syönnistä. Harva silti tietää miksi kasvikset ovat elintärkeitä!

Kasvikset sisältävät vitamiineja, antioksidantteja, mineraaleja sekä bioaktiivisia aineita kuten klorofylliä (vihreät kasvit), karotenoideja (keltaisia, oransseja ja punaisia kasveja), flavonoideja (mustat, keltaiset ja vihreät kasvit) ja betalaiineja. Näistä aineista ja niiden vaikutuksista enemmän myöhemmin blogissa. Lisäämällä kasviksia ja hedelmiä ruokavalioosi, lisäät myös automaattisesti kuidunsaantiasi. Kuidut toimivat prebiottisesti suolistossa.


Prebiootit ovat siis aineita, jotka toimivat ravintona suoliston hyville bakteereille ja boostaavat näiden kasvua ja aktiivisuutta suolistossa. Suolistossa pitää siis olla tasapaino “hyvien” ja “huonojen” bakteerien välillä. Noudattamalla kuitu- sekä prebioottirikasta ruokavalioita, voit siis vaikuttaa suolistofloorasi tasapainoon. Mitä enemmän prebioottisia ruokia syöt (kuituja) sitä paremmin suolistosi voi.

Miksi on sitten niin tärkeää että suolistossa on tasapaino hyvis- ja pahisbakteerien välillä? Suolistoflooran hyvinvoinnin on osoitettu alentavan riskiä sairastua yleisiin tappaviin sairauksiin, kuten syöpään, alzhaimeriin & liikalihavuuteen. Oikean ruokavalion (pre- ja probioottirikkaan) avulla voidaan estää ja jopa parantaa masennusta ja ahdistuneisuutta. Lisää suolistoflooran merkityksestä hyvinvointiisi voit lukea kirjastamme "Syö Hyvä Olo". Kirjan pystyt tilaamaan koti-ovellesi tästä (link).

Tee itsellesi palvelus: lisää ruokavalioosi kasviksia ja hedelmiä, se saa taatusti suolistoflooraasi hymyilemään.


8 vinkkiä miten voit helposti lisätä kasviksia ja hedelmiä ruokavalioosi:


1. Kokeile rohkeasti uutta. Paahtaessasi juureksia uunissa, älä osta pelkästään perunoita ja porkkanoita, vaan kokeile ennakkoluulottomasti hassun näköistä naurista tai voimakkaan makuista juuriselleriä.

2. Lehtikaali/ruusukaalisipsit! Pese, sekoita suolan ja öljyn kanssa sekä paahda uunissa matalalla lämmöllä 15min. Naurettavan helppoa ja maailman herkuin iltasnacki.


3. Tee smoothieita ja jäämehuja marjoista sekä hedelmistä. Nopea aamupala jos et kiireeltä ehdi muuta väsäämään.


4. Tee erilaisia tahnoja leivän päälliseksi (terveellisempi ja usein jopa herkullisempi vaihtoehto voille) tai käytä kasviksien dippinä (oiva alkupala nälkäisille lapsille).


5. Kokeile jotain uutta klassisen kurkku-tomaatti-salaatin sijaan. Toteuta itseäsi ja heitä sekaan raastettuja kasviksia, hedelmiä, marjoja ja yrttejä. Monet eivät tiedä että jäävuorisalaatti on hyvin ravinneköyhä, ja mielestämme tylsän makuinen. Vaihda tämä johonkin toiseen salaattilajikkeeseen, esim villirucolaan, romaine salaattiin tai mangoldiin!

6. Tee vietnamilaisia kevätrullia tai tacoja. Näihin pystyt helposti upottamaan eilisen ruuan ylijäämät. Suosi punakaalia, raakaa sipulia, paahdettua bataattia, tuoreita yrttejä, mangoa tai mansikoita näiden ruokien kanssa. Vain taivas on rajana!


7. Jos vierastat kasvisruuan tekemistä, kokatessasi makaroonilaatikkoa tai jauhelihakastiketta, vaihda pikkuhiljaa osa lihasta raastettuun porkkanaan, kesäkurpitsaan, linsseihin tai tomaatteihin. Menee täysin läpi perheen pienimmillekin.

8. Tuoreet yrtit sisältävät runsaasti antioksidantteja ja tuo jokaiseen ateriaan enemmän makua. Osta isoja kimppuja keralla ja pakasta osa jota et käytä.©2018 by Yummy Productions Hki. Proudly created with Wix.com