Search

LUUKKU 1-PIPARIT & PALMUÖLJY

Keksit, suklaat ja muut tyypilliset jouluherkut sisältävät usein palmuöljyä. Palmuöljy on haitallinen sekä luonnolle että ihmisen keholle. Haluamme ensimmäisessä luukussa jakaa lemppari piparireseptimme kanssanne. Piparitaikina on helppo valmistaa ja piparit maistuvat taivaalliselle. Resepti ei tietenkään sisällä palmuöljyä. Keräsimme myös infoa siitä mitkä piparit sisältävät palmuöljyä ja mitkä ei.

Palmuöljyn tuotanto turmelee sademetsän, mikä mm. aiheuttaa metsässä olevien eläinten ja kasvien katoamisen alueelta. Palmuöljyn viljely myös lisää kasvihuonepäästöjä.

Palmuöljyllä on myös osoitettu olevan haitallisia vaikutuksia terveydelle. Kun öljy raffinoidaan ja kuumennetaan 200 asteeseen, myrkyllisiä aineita muodostuu. Kyse on glysidyyliestereistä ja 2- ja 3-MCPD-estereistä. EU:n elintarviketurvallisuusviranomaiset varoittavat että raffinoitu palmuöljy sisältää syöpää aiheuttavia aineita, jotka voivat myös vahingoittaa munuaisia ja kiveksiä.

Piparit jotka sisältävät palmuöljyä:


Kotimaista Piparkakku

Nyåkers piparkakku, luomu

Nyåkers piparkakkukuviot

Pirkka piparkakku

Rainbow Piparkakku

Semper Piparkakut

Tasangon herkut perinteiset piparit

Töysäläinen piparkakkuja


Taikinat jotka sisältävät palmuöljyä:


Fria Bröd piparkakkutaikina, gluteeniton

Kotimaista Piparkakkutaikina

Moilas gluteeniton piparkakkutaikina

Sunnuntai Piparitaikina


Piparit jotka eivät sisällä palmuöljyä:


K-Menu piparkakku

Organic Health Tattaripiparkakku luomu gluteeniton

Pirkka Ohut piparkakku

Vanajan Perinteinen Piparkakku


Taikinat jotka ei sisällä palmuöljyä:


Myllyn Paras Perinteinen Piparkakkutaikina

Porokylän Leipomo Oy Piparitaikina, gluteeniton


Ei tietoa (sisältää “kasvisöljy- ja rasva”):


Delikatess ohuet sydänpiparit piparkakkuja

Turun Piparkakkuja


HOX! Vaikka piparkakku ei sisällä palmuöljyä, se ei tarkoita että se on Syö Hyvä Joulu hyväksytty! Jotkut tuotteet sisältävät silti lisäaineita ja raffinoituja raaka-aineita. Vertauksessa mukana olevat piparit ja taikinat ovat valittu isommista ruokakaupoista.


Annan piparit jotka ovat monien suosikkeja, sisältävät palmuöljyä sertifioitujen tuottajien, kestävän kehityksen periaatteella valmistamaa (RPSO-Roundtable on Sustainable Palm Oil). Vaikka se onkin parempi vaihtoehto, se ei kuitenkaan ole takuu sademetsien, konfliktien ja ihmisoikeusloukkausten ja työntekijöiden oikeuksien tuhoutumista vastaan. Lisäksi myös RPSO tuotannossa käytetään lannoitteita ja esimerkiksi torjunta-ainetta parakvattia, joka on EU: ssa kielletty. Mikäli ostat pipareita jotka sisältävät luomusertifioitua palmuöljyä, on se on takuu siitä että öljy ei sisällä myrkkyä.

Syö Hyvä Joulu Piparit, noin 30 kpl


2 dl mantelijauhoa

½ dl perunajauhoa

1 dl tattarijauhoa

1 ½ tl ceylonkanelia

1 ½ tl jauhettua neilikaa

1 ½ tl jauhettua inkivääriä

1 tl kardemummaa

ripaus suolaa

1 ½ tl ruokasoodaa

70 g luomu kookosöljyä

2 rkl kookossokeria

½ dl hunajaa


1. Sekoita kaikki jauhot, mausteet sekä ruokasooda keskenään.

2. Kiehauta kattilassa kookosöljy, -sokeri ja hunaja kiehuvaksi ja lisää kuiviin aineksiin.

3. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna seistä jääkaapissa ainakin yön yli. Tämä on sen takia että mausteet tulevat paremmin esille ja että ruokasooda tehoaa.

4. Kauli taikina leivinpaperin alla ohueksi levyksi. Ota taikinasta muotilla pipareita ja nosta ne leivinpaperoidulle tai jauhoripotellulle pellille. Paista uunissa 4-6 minuuttia 175 asteessa. Anna jäähtyä.

Lähde 1

Lähde 2

Lähde 3

©2018 by Yummy Productions Hki. Proudly created with Wix.com