Search

LUUKKU 5 - ANTIOKSIDANTTISET JOULUMAUSTEET

Kaikissa meissä on tulehduksia. Jos keho kuitenkin joutuu jatkuvasti alttiille isolle määrälle tulehduksia, se väsyy ja ei enää pysty itse kamppailemaan niitä vastaan. Antioksidantit ovat tulehduksien sammuttajia. Antioksidantteja löytyy monesta ruuasta - eli syömällä tiettyjä asioita pystyt auttamaan kehoa sammuttamaan tulehduksia. Jos tulehduksia ei saa sammutettua, voi lopputuloksena olla krooninen tulehdus, joka taas on monen kansantaudin esim. Alzhaimerin, monen syövän sekä diabetes 2:n syypää.

Mausteet ovat yksi parhaita tulehdusten sammuttajia. Voit joulun jälkeenkin jatkaa näiden käyttöä - koska mikä parempaa kuin hyvät mausteet ja ruuanlaitto.Kurkuma

Kurkuma on yksi parhaista aseista kroonista tulehdusta vastaan kamppaileville, sillä se laskee koko kehon tulehdustasoja. Tämän lisäksi kurkumalla on havaittu olevan hyötyä Alzhaimerin hoidossa, sillä kurkuma voi olla apuna uusien solujen muodostumisessa. Lisäksi kurkuma suojaa hermosoluja hapeuttumisreaktiolta. Tämä keltainen ihmejuuri pitää myös nivelkivut poissa ja auttaa kehoa ruuansulatuksessa. Kurkuman kanssa on tärkeää syödä rasvaa koska muuten maksa ei pysty muuntamaan kaikkea sen terveysvaikutuksia hyödylliseksi.


Inkivääri

Monet varmasti tietävät että inkivääri on oiva flunssan taltuttaja ja että se parantaa vastustuskykyä. Se ei kuitenkaan ole kaikki. Kurkuman tavoin inkiväärinkin uskotaan lievittävän Alzhaimerin oireita, alentavan kehon tulehdustilaa, lievittävän ahdistusta sekä stressiä. Kysymys kuuluukin: Miksi et lisäisi inkivääriä seuraavaan ruokaasi.Ceylonkaneli

Peruskaneli voi sisältää paljon kumariinia mikä voi olla haitallinen maksalle. Valitse siksi ceylonkaneli koska se ei sisällä kumariinia.

Kanelilla on korkea antiokdisanttiptoisuus. Se sisältää K-vitamiinia. folaattia ja beteiinia. Lisäämme usein runsaasti kanelia aamupuuroon mikä on helppo tapa saada oima antioksidantti-annos heti päivän alkuun.


Kardemumma:

Jos vatsassa on paljon ilmaa jouluruokien mässäilyn jälkeen, syö hieman kademummaa. Se nimittäin poistaa ilmavaivat. Tämän lisäksi se lisää syljen ja mahanesteiden erityistä mikä taas auttaa ruuansulatuksessa. Myös tulehdukset, flunssapöpöt sekä kurkkukipu on mahdollista taltuttaa kardemumman avulla. Keitä kuppi kuumaa teetä ja lisää kardemummaa sekaan; mausteen on nimittäin sanottu myös vähentävän hermostuneisuutta ja unettomuutta.Mausteneilikalla on mausteista korkein antioksidanttipitoisuus (eli voimakkain tulehdusta alentava vaikutus)! Se ei hirveän usein ole mukana suomalaisten jokapäiväisessä ruuanlaitossa, mutta nyt joulun alla mausteesta tulee aina suositumpi. Tutki eri reseptejä netissä niin voit jatkaa tämän supermausteen käyttämistä vuoden ympäri.

Mausteneilikka on hyvä mangaanin, magnesiumin ja fenolien lähden. Vatsan limakalvotkin tykkäävät tästä mausteesta ja sitä on monesti käytetty mahahaavan torjumisessa.©2018 by Yummy Productions Hki. Proudly created with Wix.com